Naturalne specyfiki na wzmocnienie odporności

Okres wakacyjny definitywnie skończony. Pogoda się zmienia, nasz nastrój trochę podupada. Ciało musi się zaadoptować do innych temperatur i mniejszej dawki słońca. Łatwo w takim okresie złapać infekcje albo przeziębienie. Warto już teraz pomyśleć o jakiejś kuracji, która pozytywnie wpłynie na wzmocnienie odporności naszego organizmu.  Zgodnie z założeniem, że lepiej przeciwdziałać, niż leczyć, proponuję Was kilka specyfików domowej roboty, które sprawdzają się w naszej rodzinie od kilku lat.

Syrop z czosnku i cytryny
Czosnek jest naturalnym antybiotykiem i środkiem przeciwzapalnym. Syrop, który Wam proponuję wspaniale działa na wzmocnienie odporności i pomaga uniknąć jesiennych katarów. Jeśli zdarzy nam się zachorować, syrop pomaga organizmowi szybciej uporać się z infekcją.
Składniki:
– Kilka główek czosnku ( 4-5 )
– Kilka cytryn ( 4-5 )
– Woda przegotowana ( około 1 szklanki )
– Słoik

Sposób przyrządzenia: Czosnek obrać, pokroić i dobrze zmiażdżyć. Wrzucić do wcześniej przygotowanego słoika. Wycisnąć sok z cytryn i zalać nim czosnek. Wymieszać miksturę i zalać słoik do pełna przegotowaną wodą (w temp. pokojowej). Zamknąć słoik i odstawić na kilka dni w ciemne chłodne miejsce (najlepiej  do piwnicy albo lodówki). Nie odcedzać. Pić łyżeczkę dziennie. Syrop przechowujemy w lodówce nawet do kilku miesięcy. Nadaje się on głównie dla osób dorosłych oraz starszych dzieci. Osoby z niskim ciśnieniem nie powinny przekraczać zalecanej dawki, gdyż czosnek wpływa na obniżenie ciśnienia krwi.

Syrop z cebuli
Wielu z nas prawdopodobnie pamięta to lekarstwo z dzieciństwa. Jedni je lubią inni nie, ale nie o smak tu chodzi, a o skuteczność. Cebula wspaniale podnosi odporność organizmu i ma właściwości przeciwzapalne. Zawiera dużo witaminy A, B i C oraz fitoncydy, które mają wyjątkowe działanie bakteriobójcze. Pity codziennie w okresie wzmożonego ryzyka zachorowań na przeziębienie lub grypę, wspaniale chroni organizm przed infekcją. Ma również działanie przeciwkaszlowe i przeciw wykrztuśne. Syrop jest bardzo łagodny dla organizmu, więc można go podawać już małym dzieciom po 1 roku życia.
Składniki:
– 2-3 cebule
– Łyżka cukru albo miodu
– Słoik
-kilka ząbków czosnku (opcjonalnie)

Sposób przyrządzenia: Pokroić cebulę w kostkę i ułożyć ciasno w słoiku. Zalać  miodem. Zamknąć słoik i odstawić w ciemne miejsce na noc. Syrop można odcedzić na sitku albo zostawić z cebulką w środku. Pić jedną łyżkę dziennie- profilaktycznie, dwie, trzy łyżki leczniczo.

Woda z miodem i cytryną
Bardzo prosta i pyszna metoda, która zadziała na wzmocnienie odporności. Pita codziennie na czczo dodaje organizmowi sił i wpływa korzystnie na nasz system odpornościowy. Napój mogą pic zarówno mali jak i duzi. Najlepiej przygotować go wieczorem i odstawić na całą noc w pokojowej temperaturze. Wypić rano na czczo.
Składniki:
– Łyżka miodu
– Łyżka cytryny
– Szklanka przegotowanej wody w temperaturze pokojowej.

Sposób przyrządzenia: Wlać wodę do szklanki. Dodać miód i cytrynę. Wymieszać dokładnie, aż do rozpuszczenia miodu. Odstawić na noc i rano wypić. Napój przygotowujemy świeży każdego dnia. Do miodu używamy plastikowej bądź drewnianej łyżki, ponieważ pod wpływem metalu, traci część właściwości. Miód traci również swoje właściwości pod wpływem wysokiej temperatury, powyżej 40 stopni. Warto go dodawać do letniej wody.

Poza tymi trzema, na naszej półce w lodówce w okresie jesienno-zimowym pojawiają się również: miód z sokiem z majowej pokrzywy (mogę podać przepis na życzenie, ale można go zrobić tylko w maju), syrop z kwiatów bzu czarnego oraz sok z pigwy. Aby utrzymać odporność w ryzach, dużo spacerujemy (nawet w deszczu), staramy się nie przegrzewać, ubierać adekwatnie do pogody, śmiejemy się, przytulamy i masujemy.

(Wyświetlono 492 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

Powiązane Artykuły

  1. Mio i Mao napisał(a):

    Ja robię wariant łączony: czosnek, cebula, cytryna i to wszystko z miodem. Już drugi słoik pijemy. A syrop jest przepyszny.

  2. Anonimowy napisał(a):

    Nigdy nie piłam syropów domowej roboty "zapobiegawczo", jedynie jak już byłam chora. Chyba w tym roku będę w ten sposób chronić się przed przeziębieniem!

    Mam pytanie zupełnie nie związane z tematem 😉 Jaką czcionką jest napisane słowo czosnek? Wygląda super! 😀

  3. wpodrozyprzezzycie napisał(a):

    Tak jak lubię domowe "sposoby", tak czosnku i cebuli nie toleruję (chyba że w potrawach w rozsądnych dawkach)… i to nie tylko psychicznie, także fizycznie – najprostszy sposób namówić mnie na "zwrotkę", to podać syrop z cebuli 😀

  4. Tego nie znałam, a to pewnie dobry sposób, żeby dziecko też wypiło, bo ten, który ja proponuję z czosnku nie jest słodki i trudno mi Amelkę do niego namówic, choć ja go lubię 🙂 Jak nam się skończą aktualne, to zrobię, taki jak proponujesz! Dzięki 🙂

  5. Według mnie świetnie podnoszą odporność, więc będę Cię namawiać do spróbowania 🙂
    A czcionka nazywa się – Amatic small caps, znajdziesz ją w programie pickmonkey.com 🙂

  6. Szkoda, bo działają rewelacyjnie! Jesli nie pijesz sama, to zawsze możesz dać rodzinie 🙂 Moja córcia chętnie pije syrop z cebuli, bo jest słodki.

  7. ila pop napisał(a):

    takie sposoby są najlepsze. my pijemy po łyżeczce soku z czarnego bzu

  8. Sok z bzu też znamy. Mamy kilka butelek od dziadka i też popijamy 🙂

  9. Laura Che napisał(a):

    Ten komentarz został usunięty przez autora.

  10. Karol Miskiewicz napisał(a):

    a czy mozna taki syrop z cebuli czosnku i cytryny zalany miodem wstawic np na 10 minut do piekarnika zeby puscil sok?? a pozniej przetrzymywac to w loduwce i pic raz dziennie??

  11. Nie ma takiej potrzeby, wystarczy składniki dobrze wymieszać, zostawić syrop do kilku godzin na blacie kuchennym i syrop zacznie puszczać sok.Po wstawieniu do lodówki też ten sok będzie puszczał, tylko że wolniej.My normalnie pijemy 1 łyżkę dziennie zapobiegawczo, a leczniczo 2/3 łyżki.

  12. Anonimowy napisał(a):

    Witam,proponowałabym usunąć komentarz osoby Anonimowy z 6 lutego gdyż jest to zwykła reklama i naciąganie na kupno gotowych produktów a autorka pisze tu o domowych sposobach. A propos jak długo można trzymać syrop z cebuli? Oczywiście w lodówce? Pozdrawiam

  13. Anonimowy napisał(a):

    Ale o odporność można dbać cały rok a nie tylko w sezon grypy 🙂 Ja mojego dziecia cały rok napycham kaszami i rybami przynajniej te dwa razy w tygodniu i jakoś się dzielnie trzyma (no chyba, że żłobku przewali sięjakaś mega epidemia, no to na to jużnie ma siły) Niestety panuje przekonanie, że ryby sa drogie i mało osób je kupuje, a jak już, to robią z nich jakąś miazge. Ja ostatnio odkryłam pstrąga, znalazłam przepis w necie (http://www.grypoodporni.pl/index.php/pl/aktualnosci/pstrag-z-pieca.html#.UzMkEc6yPXQ) i młodszy wszamał aż miło 🙂 Polecam, ogolnie fajna stronka

  14. kimika napisał(a):

    my też pijemy syrop z czosnku i cebuli w razie choroby, a profilaktycznie całą rodziną pijemy tran. Teraz mamy akurat Gal cytrynowy, więc i cytrynka jest 🙂 chociaż aromat. A herbata z cytryną i miodem, albo sokiem malinowym też daje czadu w razie przeziębienia 🙂

  15. Patrycja napisał(a):

    W moim domu zawsze był taki: sok z cutryny pół na pół z miodem i do tego kilka ząbków posiekanego czosnku. Dzień dwa odstał do góry dnem, żeby miód wymieszał się z cytryną. POLECAM

Dodaj komentarz